Lila hullámok

9d8cfe99f34df939d2cf4015b34fd4b0.jpg

Levendulamezők… Ha behunyom a szemem, a meleg fényű naplementében végtelenbe vesző lila hullámok jelennek meg előttem, melyeket lágyan csiklandoz a forró szél. Hömpölygésüket csak a távolban feltűnő kőházak törik meg és a hozzájuk vezető keskeny, kanyargós kavicsút…
A csodás levendula a mediterrán tájak emlékét ébreszti bennünk, gondolatban Provence messzi vidékeire repít minket…

Szerencsére nem kell ilyen messzire utaznunk, hogy ebben a szépséges látványban részesüljünk: ma már hazánkban is számos helyen megcsodálhatjuk ezt a sokoldalú növényt.
Az 1920-as évek közepén egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal telepítették a Tihanyi-félszigeten hazánk első levendula ültetvényét. A Balaton északi partján a nyári hónapokban (június-július tájékán) még ma is megcsodálhatjuk a mindent elborító lila virágzást, de a debreceniek Létavértes közelében is rábukkanhatnak kisebb levendulaföldekre.

A napos, meleg klímát kedvelő növénynek alapvetően két fő fajtáját különböztetjük meg: az angol és a francia levendulát, melyek közül utóbbi a leginkább elterjedt, ami nem véletlen, hisz ebből az értékes aromájú fajtából készül a legjobb minőségű levendulaolaj, illetve étkezési célra is ez a fajta való. Jótékony hatásai miatt a gyógyászatban és a szépségápolásban is meghatározó.
(Hatásairól és felhasználásáról részletesebben itt olvashatsz.)

Ezek után mi sem tudjuk figyelmen kívül hagyni ezt a különleges aromájú növényt: a Rusztikus meggyes piténkben és a levendulás eperdzsemben már felbukkant, s most egy teasütemény főszerepében tér vissza, de terveink szerint, több receptet is hozunk majd nektek, amiben kulcsszerepet kap.