Almáskertben

A csodás őszi napfény és a szél közösen összefogtak, hogy az almafák zizegő leveleit ide-oda libegtetve lenyűgöző árnyjátékkel fogadjanak minket. Kis kosarainkkal útra kelve az egyenesen rendezett sorok között magunk sem tudtuk, hol is kezdjük…
Mindenhol piros almáktól roskadozó ágak: mint a fényes gömbökkel díszített karácsonyfa előtt, úgy álltunk ott tátott szájjal ámulatba esve a kincsivel kecsegtető farengetegben…


Faragj, fess és csomagolj!

Készítsünk minimalista, természetes hatású csomagolópapírt az ajándékainknak. Nem kell hozzá más, csak egy ív natúr csomagolópapír, 1 félbe vágott krumpli, egy ecset és némi festék (tempera vagy vízfesték egyaránt megfelel).

1. Vágjuk a kívánt méretre a díszíteni kívánt papírt.
2. Egy krumplit vágjunk félbe, majd az egyik felének a belsejére rajzoljuk fel a díszítőmintánkat filctollat (pl. csillag, fenyőfa, geometrikus formák stb.).
3. Faragjuk ki a kívánt formát úgy, hogy az kiemelkedjen a felületből.
4. Vigyük fel a kifaragott krumplinyomdánkra a kiválasztott színt (lehet arany vagy akár ezüst is!), majd nyomkodjuk a csomagolópapírunkra az általunk választott módon (lehet szabályosan vagy szabálytalan összevisszaságban is, ahogy tetszik).
5. Ismételjük meg a festékfelvitelt, ha már halványodni látszik a mintánk. Így haladjunk, amíg a csomagolópapír teljes felületével nem végzünk.
6. A kész papírt hagyjuk kicsit száradni, majd csomagoljuk bele a kívánt meglepetést!
 


Advent napjai

A decemberi napok gyorsabban lépkednek, mint az év bármely más időszaka. (Na jó, azért a nyaralás még versenybe száll…) Az adventi készülődés csodálatos lehet, ha apró figyelmességekkel, tudatos ráhangolódással azzá tesszük, hát kezdjünk egy csinos adventi naptárral!
Mi a különböző hosszúságú textil szalagokra papír tasakokat csiptettünk majd termésekkel, levelekkel dekoráltuk (ha ezek idő közben megadnák magukat otthonunk melegének, könnyedén lecserélhetjük), végül egy göcsörtös faágra akasztgattuk.

A legnehezebb rész talán a kis tasakok megtöltése, de könnyű a tudat, hogy a naptár bontogatása már önmagában ajándék és akár egy cetlire írt szép idézettel is örömet okozhatunk. Ha kis összegből gazdálkodunk, megkímélnénk magunkat és családunkat egy mindenestés cukoradagtól, vagy egyszerűen csak újítanánk, gondolkozzunk „kicsiben”, olyan dolgokban, amitől egy hétköznap is szebbé válhat. Felnőtteknek jó ötlet lehet egy finom teafilter az esti beszélgetéshez, a kicsiknek egy színes ceruza és egyetlen lap kifestő, amit magunk nyomtattunk, vagy akár egy puzzle darabjai is több napra elosztva. De egy néhány pillanatnyi varázslatot ígérő csillagszóróval, vagy egy új dísszel, amit együtt akasztunk majd a karácsonyfára, mindenkinek örömet szerezhetünk. A lényeg az izgalom és a közös élmény.

Jó készülődést!

Tipp: Ha ötleteidet, szeretteid elejtett kívánságait az év folyamán folyamatosan gyűjtöd, nem csak egy ilyen naptár összeállítása lesz gyerekjáték, de születésnapok és egyéb alkalmak előtt sem kell majd a fejedet törnöd. Működik, mi kipróbáltuk! Akár már most is nekikezdhetsz a jövő évi listádnak!  


Szeptemberi lendület

Ha a nyarat okosan használtuk és naptárunk lapjait nemcsak programokkal töltöttük meg, de a passzív pihenésnek is engedtünk néhány sort, mostanra megtölthettük a júniusban még félig üresen kongó energiaraktárainkat. (Ha idén ez nem sikerült, levonhatjuk a következtetéseket és az önismeret felé vezető úton megtett újabb lépéssel közelebb kerülhetünk az aktív kikapcsolódás-passzív pihenés számunkra optimális arányának megtalálásához.)

Szilveszter éjjelén millió és millió magunknak tett ígéret röppen az éter felé, de talán jobb nem is firtatni, hogy hány válik belőlük valóra… A január hosszú, az esték hidegek és sötétek, és bármi is volt az elhatározás, a lelkesedést nehéz megőrizni. Persze ott vannak a kitartóak. Ha mi nem vagyunk azok (mi tényleg nem vagyunk), jobb ha egy másik, sokkal kézzelfoghatóbb időpontot keresünk nagy terveink megvalósításának kezdetéhez. Például a szeptembert!

Akár más munka után néznél, akár a háztartást akarod új vágányra állítani, vagy végre (demostmártényleg) életmódot váltanál, most jött el az idő! Bármi is legyen a kitűzött terv, kipihenten, feltöltődve könnyebb belevágni és véghezvinni is.  

A lenti képre kattintva ti is letölthetitek céltervezőnket. 


Anyák napi köszöntés

Egy saját készítésű csokor, egy házi pite és egy ölelés. Nem kell több, hogy elmondjuk Édesanyánknak: "Szeretlek!".


Valami régi...

Ahogy az angolszász hagyomány szerint az esküvő kötelező kelléke "valami régi", úgy igaz ez talán a lakberendezésben is, ahol egy újonnan alkotott és új anyagokkal, tárgyakkal kialakított teret igazán csak "valami régi" tud megtölteni élettel. Egy porosodó, régi kedves emlék, valami féltve őrzött családi örökség, vagy csak egy ütött-kopott, mégis bájos darab, ami egy régiségvásáron szólított meg... ha a tárgyak a helyükre kerülnek, a lakásból otthon lesz.

Ha meglévő tárgyaitok mellé "újakat" gyűjtenétek, vessétek bele magatokat a régiségeket kínáló vásárok forgatagába! Itt mindennek története van, aminek - ha szerencsénk van - mi lehetünk a folytatói. Legyünk hát méltóak erre a szerepre, és vigyázzunk új-régi tárgyainkra. Pár évtized múlva talán másnak mesélik majd a mi történetünket...

Országszerte megrendezésre kerülő régiségvásárokról itt tájékozódhattok.

 


Jégbe zárt színek

A nyár lassan véget ér, de augusztus végéig még előttünk áll pár forró este. Hát használjuk ki és rendezzünk kerti party-t barátainknak! Persze a nagy készülődésben jól jöhet néhány egyszerű ötlet, amivel lenyűgözhetjük vendégeinket.  Az asztalra kerüljenek színes tányérok és poharak, melléjük harmonizáló szalvéták, poroljuk le a karácsonyi égősorokat, vegyünk esetleg lampionokat, és díszítsük velük a kerti fák törzsét és a bokrokat. Az asztalt tarka virágokkal még tovább színesíthetjük, és meghitt hangulatot varázsolhatunk pár fáklya vagy gyertya fényével.

Mindemellett jó, ha az ételek is hasonlóan nyáriasak, frissek, sok zöldséggel, gyümölccsel. És persze az italokról se feledkezzünk meg! A hűsítő koktélok mellett sokszor jól esik egy friss limonádé, vagy csak simán egy kancsó gyöngyöző ásványvíz. Legyen szó bármelyikről, mindenképp jó, ha hidegek az italok, így szükségünk lesz jégre is. Az unalmas, átlátszó kockadarabokat pedig egy egyszerű ötlettel igazán izgalmassá varázsolhatjuk, fokozva az üde színkavalkádot! 
A jégkocka forma rekeszeibe töltsünk vizet, és minden rekeszbe helyezzünk színes gyümölcsöt, fűszert, vagy akár ehető virágokat.

Néhány ötlet és kombináció: 

  • citrom és bodzavirág

  • lime és menta

  • málna és szeder

  • eper és bazsalikom

  • levendula

  • rózsaszirom

Ti melyiket próbálnátok ki?


Nézz vissza, aztán indulj!

A december gyorsan elrepült, ahogy az már lenni szokott. Csengőszó és forralt bor minden utcasarkon, aztán petárda és pezsgő.

Könnyű sodródni a nagy „karácsonyi hangulattal”, ami már novemberben begyűrűzik a boltok polcai közé, megtölti az újságokat, kivilágítja az utcákat és még akkor is követ, amikor a kocsiban bekapcsolod a rádiót. Nem suttog, inkább harsog és lassan nehéz meghallanod a saját gondolataidat is, annyira kitölt körülötted mindent. Mit mond? Persze, első üzenete, hogy vásárolj szebbnél szebb ajándékokat szeretteidnek, lepd meg ismerőseidet, de mi, nők, háziasszonyok mást is hallhatunk: legyél csodaszép (és persze kipihent) az ünnep napjain, kápráztasd el vendégeidet csodás ételkölteményekkel, öltöztesd a lakást káprázatos ünnepi díszbe... és így tovább. És ha elmúlik karácsony, indul a készülődés a szilveszterre: tüzijáték, álarcok és konfetti mindenütt, mert őrülten bulizni minden évben kötelező.

És közben hol marad a lényeg? Talán vannak még, akiknek sokkal többet jelent ennél az ünnep. Akik még emlékeznek, miről is szól valójában a karácsony, és talán ha máskor nem is, de Advent alatt ellátogatnak a templomba. Akiknél vasárnaponként összegyűlik a család, hogy közösen gyújtsák meg az adventi koszorú következő gyertyáját, és ahogy fogynak a napok karácsonyig, úgy az ő lelkükben nem a szorongás nő, hanem boldog várakozás. Nehéz feladat ez, azt is mondhatnám, munka. Talán erős szó ez, de ha végiggondoljuk, mi mindennek kell ellenállnunk és milyen tudatosan kell az ünnepi időszakot megélnünk, azt hiszem, nem túlzás. Lecsendesedni, befelé is figyelni, meghallani a valódi üzenetet és igazán szeretettel fordulni a körülöttünk élőkhöz csak tudatosan lehet.

Szerencsés vagy, ha az ünnepek alatt eljutott hozzád a fenyő balzsamos illata, ha otthonod melegében, a gyertyák fényénél hálát tudtál adni, amiért együtt vagy a szeretteiddel. Ha volt olyan este, amit a vásárlás helyett egy nagy közös sétával töltöttetek, és ha december végén nem megkönnyebbüléssel kellett visszagondolnod az elmúlt hetek őrült rohanására.

Ha ez idén nem sikerült, ne keseredj el! Itt az új év első hónapja, amikor nemcsak új lendülettel vághatsz bele mindenbe, hanem vissza is nézhetsz, számot vethetsz mindennel, amit az előző évben tettél, vagy éppen elmulasztottál. Döntések, lépések és történések sora áll mögötted, élmények, amiket átéltél, sikerek, amiket elértél, és kudarcok, amiket megszenvedtél. Nosza, itt az ideje, hogy mérlegelj, raktározz, vess számot magaddal és tanulj az előző évből - aztán készülj a következőre!

Téli esték havas csendjében kicsit fordulj befelé! Lehet, hogy egy forró fürdő, egy jó jazz album, esetleg pár óra kreatív alkotó tevékenység kapcsol ki igazán... válaszd azt, ami megnyugtat! Ha decemberben nem tetted, most adj időt magadnak a lelassulásra. Meglátod, megéri!


A jó háziasszonyok dicsérete

 

Néhány évtizede, egy ilyen december eleji napon még lehetetlen lett volna úgy bemenni egy rendes asszony kamrájába, hogy a polcokon ne sorakoztak volna szép egymásutánban az eltett üvegek. A ránk mosolygó lekvárok, elégedetten szunnyadó befőttek és színpompás savanyúságok mellett csöndes egyetértésben csücsültek volna az aszalt termények, gyümölcsök is... 

Ma már persze minden másként van. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy egyáltalán van kamránk, abban aligha roskadoznak a polcok a nyári befőzések emlékeitől.  
Pedig befőzni jó!

A Jacques Studio háza táján idén is készült néhány finomság. A szezont eperdzsem-variációkkal kezdtük, amit aztán követett a cseresznye, a sárgabarack, a füge, a zöld paradicsom és a többiek... 
Elárulunk egy titkot: mi a lekvárfőzést csak a maga - és persze a magunk - öröméért űzzük. Nem vesz minket körül dúsan termő gyümölcsöskert, ami olyan mennyiségben ontaná a terméseit, hogy ne bírnánk megenni (bár a családban szerencsére van ilyen, így mindig boldogan telik a gyümölcsszezon), de egyszer elkezdtük, és bevalljuk, többé nem tudunk szabadulni a szenvedélytől... A színpompás gyümölcsök egymás után kerülnek a fazékba, onnan a formás üvegekbe, hogy végül a polcokon landoljanak és néhány hónapig csöndesen elmélkedjenek a világ dolgairól... 

Ha féltek elkezdeni, mert a szemetek előtt a végtelen magvalások, a hőségben a tűzhely mellett töltött, soha véget nem érő kavargatások réme lebeg, hallgassatok ránk és gondolkozzatok kicsiben! Hol van az előírva, hogy 20 üveg alatt el sem érdemes kezdeni? Mi egy-egy gyümölcsből vagy ízből csak néhány üveggel készítünk, mert így megmarad az alkotás öröme és ismét szívesen nyúlunk majd a fakanál után, ha engedtünk egy újabb gyümölcs csábításának. Sőt, a befőzés családi- vagy baráti körben is remek szórakozás, nekünk elhihetitek!

És amikor eljön az ősz és lassan beköszönt a tél is, szívet melengető érzés végignézni a nyáron eltett finomságokon... Eszünkbe jut a friss gyümölcsök illata, a nyár melege, a közös munka vidámsága. Kibontunk egy-egy üveggel a frissen kisült sütemény mellé, vagy ünnepi díszbe öltöztetve karácsonyi csomagba bújtatjuk és elégedetten nyugtázzuk, hogy azért mi, háziasszonyok még mindig tudunk valamit.

Jövőre próbáljátok ki!


Nagyanyáink desszertje:
gyümölcshab friss erdei szamócából

 

Gyakran halljuk, hogy valami úgy készül, ahogy Nagyanyáink is készítették - sokszor talán indokolatlanul is. Ez a desszert azonban valóban a Nagymamák repertoárjából maradt ránk, sőt a család egyes tagjai még emlékeznek is, milyen volt a vasárnapi ebéd után megízlelni a nagy gonddal készült gyümölcshabot

Mert hát nem két perces instant édességről van itt szó, hanem amolyan egyszerűen nagyszerű, néhány összetevőből álló, mégis frappáns és emlékezetes, ugyanakkor alacsony költségvetésből kihozható finomságról, ami őseink találékonyságát dicsőíti. Nem kell hozzá más, mint friss tojás, zamatos gyümölcs, porcukor és türelem. Munka és türelem nélkül ugyanis nincs desszert, de ha beletesszük a szívünket-lelkünket, cserébe olyan finomságot kapunk, ami fölött néhány másodpercre talán el is mélázunk majd: ilyen egyszerű lenne az élet…?

Szezonja lévén, mi most friss erdei szamócából készítettük, de Nagyanyáink nyomdokain haladva bármilyen gyümölcsből elkészíthetjük, mindig finom lesz. Véletlenül se futkossunk mirelit gyümölcsért, használjunk olyat, amilyen éppen érik, ami van otthon, hiszen a lényeg pont ez! Tanuljunk a régiektől és varázsoljuk el az egész családot egy marék gyümölccsel és néhány tojásfehérjével készülő édességünkkel.

Ha kedvet kaptatok, a desszert receptjét megtaláljátok itt.

És most ejtsünk néhány szót az erdei szamócáról is, amit a természetben barangolva június-júliusban erdőszéleken, tisztásokon találhatunk meg. Ez a kedves kis növényünk számos gyógyhatással bír. Leveléből teát főzhetünk, melyet a tapasztalatok szerint hatásosan alkalmazhatunk öblögetőszerként a száj nyálkahártyájának gyulladása, fogínysorvadás esetén, elkortyolva bevethetjük hasmenés ellen, de hatásos vértisztító és segít ízületi megbetegedések esetén is.

Aprócska gyümölcse sok C-vitamint tartalmaz és ásványi anyagokban gazdag, íze pedig bátran versenyre kel bármilyen déli gyümölcs-csodáéval. Benne van az anyaföld, a simogató szellő, a lágyan öntöző eső és a melengető napsugár minden zamata…

Ugyan legjobb esetben is körömnyi szemeket szüretelhetünk, de megéri a fáradtságot! Ha a szerencse ránk mosolygott és netalántán egy marékkal is összeszedtünk, készítsünk belőle gyümölcshabot – persze csak ha meg tudtuk állni, hogy azonnal meg ne együk… Nem sikerült? Ne búsuljunk, hiszen lehet, hogy a következő kanyarban egy szederbokorra bukkanunk!


Üvegbe zárt gyümölcsök
 

A lekvár szezont minden évben nagy izgalommal várjuk. Eltervezzük, mennyi ízt, színt és illatot fogunk az üvegekbe zárni és – bár még  a gyümölcsök érni sem kezdtek -, gondolatban már feldíszítjük, elajándékozzuk, a polcra rakjuk, vagy felbontjuk az összeset…

A szerelem néhány éve kezdődött egy véletlen szerencse folytán ránk talált gyümölcsözön nyomán elrakott somlekvárral, aminek az elkészítésében - a szüretelés, passzírozás, főzés, kóstolás munkafolyamatának valamely pontján bekapcsolódva – a család férfi és női tagjai együttesen vettek részt. A remek hangulatú lekvárfőzés és különösen jól sikerült eredménye indított el az úton, ahol minden évben újabb és újabb inspirációkat találva izgalmas és örömteli lekvár-titkok várnak. És akkor még nem is beszéltünk a befőttek, savanyúságok és szörpök rejtélyeiről…

Az idei szezon első befőzése természetesen az eperhez kötődik. Ez az első gyümölcs, amelyet megpillantva azonnal az jut az eszünkbe, vajon hogyan tudnánk megőrizni az év többi részére? Nos, idén két variációban készítettük el: natúr változatában a friss gyümölcs zamata dominál, ami a levendulával gazdagított verzióban pikáns felhangot kapott.
Sokan talán egyforma üvegeket keresnek a lekvárok, dzsemek elrakásához, bennünket viszont gyönyörködtet a változatosságuk. Kisebb, nagyobb, szögletesebb, gömbölyűbb – nálunk minden üveg kaphat az édes gyümölcsből! Hogy mégis összhang uralkodjon a polcon, a dekoráció egységes.

Idén a tetőkre kartonból készült, méretre vágott körlapok kerültek. Az “alapként” használt kör átmérője megegyezik az üveg tetejének átmérőjével, az erre ragasztott második körlap 5-7 milliméterrel kisebb.  (Ha nem szeretnéd kézírással feliratozni az elkészült üvegeket, a feliratot ki is nyomtathatod. Ez esetben előbb nyomtass, utána vágd ki a papírból a körlapot.) Az üvegek nyakára a papírdíszítés színével harmonizáló szalag került.

Persze a gyümölcs mintás blúz nem kötelező elem, de nem árt, ha van…. :)


Tavaszi kertészkedés

 

Minden három tulipánhagymával kezdődött….

A hagymákat egy kedves Barátunk hozta a varázslatos virágmezők otthonából, Hollandiából. 

Április lévén már nem vagyunk a legoptimálisabb időben, de ez a három formás kis hagyma csak arra várt, hogy földbe kerüljön, így hát nem tudtunk ellenállni… ültettünk. És ha már nekikezdtünk, előkerült néhány zacskó virágmag is…

Ha kedvet kaptatok a tulipánhagymák ültetéséhez, hasznos tippeket találhattok a Bakker Kertblog, a Kertvarázs Magazin és a Tulipanshop.hu oldalain.


Nyuszi szalvéta hajtogatása

 

A textilszalvétákban van valami plusz, valami előkelőség, finomság, elegancia, amit egy – általam szintén nagyra becsült – papírszalvéta sosem tud nyújtani. Lehet finoman szőtt, gazdagon textúrált, letisztultan egyszínű,  vagy épp izgalmasan mintás, esetleg a non plus ultra hímzett…  A száraz funkció mellett (vagy inkább a fölött) ott a többlet, amit a látvány, a tapintás ad. Így van ez akkor is, ha csak finoman a tányér mellé hajtjuk, de számtalan lehetőséget kínálva igazi egyénisége akkor bontakozik ki, ha játszunk vele.

Húsvétra hangolva hajtogathatunk például nyuszit! Félórányi munkával elbűvölő dekorációt készíthetünk saját magunk és családunk, vendégeink örömére.

Legyünk igényesek és terítsünk textilszalvétával!

A nyuszi hajtogatása:

Amire szükségünk lesz:

minimum 40x40 centiméteres textilszalvéták, amelyeknek szín- és fonákoldala egyforma, vasaló, esetleg keményítő spray.

A szalvétákat vasaljuk gyűrődésmentesre, ropogósra. Megkönnyíti a munkát és szebbé teszi a végeredményt, ha ehhez textilkeményítő spray-t használunk (vagy már mosáskor keményítjük a szalvétát). Kövessük az alábbi lépéseket, az egyes lépések között vasaljunk rá a kialakult formákra, hogy a végeredmény tartósabb legyen.

1. Terítsük ki a szalvétát, színével fölfelé. Hajtsuk félbe úgy, hogy a felső szélét lehajtjuk, majd az így képződött felső réteget hajtsuk ketté úgy, hogy az alsó széle felülre kerüljön. 

 

2. Fordítsuk meg a szalvétát, és járjunk el ugyanígy a másik oldalon is. 

 

3. Hajtsuk fel az alsó sarkokat középre, hogy kialakítsuk a képen látható (3) formát.

 
 
 
 
Desktop_9_.jpg
 

4. Hajtsuk le a felső sarkokat a középpontba, hogy négyzetet kapjunk.

 

5. A jobb és a bal csücsköt hajtsuk be a középvonalhoz, hogy a képen (5) látható formát kapjuk.

 

 

6. Hajtsuk hátra az alsó csúcsot.

Fordítsuk meg a szalvétát, hajtsuk félbe, és szépen igazítsuk el.

Kísérletezzünk különböző szalvétákat használva! Más-más anyaggal dolgozva eltérő hangulatot teremthetünk, de a mosoly garantáltan nem marad el.
Ha megszerettük a formát, kipróbálhatjuk például kerti party, vagy gyerekzsúr asztaldekorációjaként is!

 

Húsvéti stílusok - stílusos Húsvétok

 

A Húsvétot a Jacques Studio két háziasszonya külön, ki-ki maga környezetében, saját ötletei és inspirációi között töltötte.
Hogy ebből mi született?


A vidéki...

Zsófi vidéki hangulatba helyezkedett: a hagyományos módon, hagymahéjjal színezett tojást ragyogó fehér porcelánba ültette és friss vadvirágokkal körítette. 

 

A modern...

Kriszti városi környezetben alkotott: a kényszerűségből színezett, de modern miliőbe helyezett tojásokkal XXI. századi dekorációt készített, amelyben a festett tojások árnyalatait az üveg hideg áttetszősége erősíti.

 

Régiségvásár

 

Ez a mi terepünk!

Az idei év első ilyen vásárába nagy erőkkel vetettük bele magunkat, kutatva a szemünket megragadó kincsek után. Több órányi kószálást, tonnányi megvásárolandó holmi feltérképezését és néhány igazi kincs megszerzését követően fáradtan nyugtáztuk, hogy ez egy rendkívül "veszélyes" hely…
Néhány tárgyat viszontláthattok majd a következő projectek fotóin, párat csak itt, ebben a képsorozatban hoztunk magunkkal, de egy biztos: törzsvendégek leszünk!

Ha hajdani történetekről, por lepte szegletekről mesélő, ütött-kopott, de nektek mégis értékes tárgyakra vágytok, nektek is itt a helyetek!

További információért és még több régi tárgyért látogassatok el a http://www.debreceniregisegvasar.hu/ oldalra!